Блоговодител представя

годишни награди за кулинарни блогове

за 2018 година

Звездната вечеря на Соня Серафимова, автор на кулинарния блог Светът на Сончето - Годишни награди за кулинарни блогове 2018

В нашето семейство всеки си има любими ястия, различни вкусове и отношение към храната. Съпругът ми е традиционалист, почитател на стандартната българска кухня. По-скоро ще се намръщи, отколкото да се прехласне по някое ястие, което не е присъствало в менюто му от детските години. Дъщеря ми е интернационална изследователка, обичаща всичко ново и различно, опитва от всичко, яде всичко и дава искрена оценка, свеждаща се до три степени на вкусно: "това повече не го прави", "това е доста добро" и "ау, това е превъзходно, да ми го направиш пак!". Синът ми си пада все още злоядо дете: яде си определени ястия, месото и сладкишите не го привличат, обожава рибата и е фен на боба и мусаката. Аз обичам да изпробвам нови рецепти и вкусове, отворена съм към всякакви причудливи и малко познати ястия, но любими са ми всякакви познати и непознати ястия от всички краища на България.

При толкова различни вкусове и традиции, у дома обикновено има две различни основни ястия и задължително хляб.
Десерти правя рядко, предвид факта, че не ми се отдават, а и не сме им големи почитатели, но често на трапезата ни присъстват салати и/или предястия.

Най-обичните ми ястия са онези, които се харесват от цялото семейство, които ги приготвяме заедно или които навяват спомени. Когато мисля какво да готвя и не съм решила да е тематично, се водя именно от подобни рецепти и такива ястия бих включила в менюто за вечеря с любимите хора, дори и да се получава един миш-маш от различни национални кухни, продукти и вкусове.

Солена шарлота

Предястието е свързано с много забавни емоции: заради самата идея да е солена, заради момента, в който ми "изчезнаха" бишкотите и заради въпроса: "Защо най-напред ни сервираш десерта?" Тогава имах отправено предизвикателство да направя шарлота, което за мен си беше изпитание. Докато стоеше идеята за стандартния сладък вариант, честно казано, намирах си поводи да отложа още малко и още малко приготвянето й. В момента, в който реших, че няма да е сладка, а ще е солена и въображението ми се развихри, стана готова за отрицателно време. Харесваме го и защото може да се използва и за гарнитура.

Рецептата може да видите тук.

Ледена риба с масло

Риба се яде от цялото семейство, не само от, необичащия месо, юнак. Старая се всеки път да е по нова рецепта – и като вид риба, и по начин на приготвяне. Ледена риба с масло обаче си остана една от най-любимите у дома.
Първия път, когато я сготвих и потърсих информация за нея в интернет, на всички ни беше интересно, особено на децата, как така кръвта й е прозрачна и е без кости. Вкупчихме се всички над нея да я изследваме и изпробваме. Заедно решихме как ще я сготвим и седяхме около печката да я чакаме да стане готова.

Рецептата може да видите тук.

Никога не биха ни омръзнали любимите у дома и никой няма да откаже да хапне:

Сарми с кълцано месо и праз лук

Това е рецепта от моето детство и любимо ястие на дъщеря ми.

Рецептата може да видите тук.

Старая се всеки път хлябът, без който не може на нашата трапеза, да е различен и обикновено изпробвам всякакви рецепти: с мая, с квас, с месене, без месене, различни видове брашна и т.н. И тъй като пролетта вече дойде, в случая бих се възползвала от изкаралите зелении, след зимуването и бих направила:

Джодженка

Рецептата може да видите тук.

Десертите често ги правим заедно със сина ми, като наблягаме на кексове и мъфини. Истинско удоволствие е да наблюдавам желанието му да готви и така скъпи са моментите, в които се забавляваме, когато го правим заедно. Един такъв десерт са:

Кексчета с череши и мащерка

Рецептата може да видите тук.

публикация от 09.04.2019

Още за Соня Серафимова, автор на кулинарния блог Светът на Сончето може да прочетете в интервютата от номинациите за миналата година

Блогът на Соня Серафимова Светът на Сончето е номиниран в конкурса Годишни награди за кулинарни блогове 2018 в следните категории:

Блогът се индексира в Блоговодител от 29.09.2015. Вижте в Блоговодител рецептите от блога Светът на Сончето на Соня Серафимова

« Обратно към всички публикации